fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Svi u nauku – nauka za sve, webinar

Povodom obilježavanja 11. februara – Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, Nahlin klub mladih Tignum organizira webinar “Svi u nauku, nauka za sve”.

Ako još uvijek nisi odlučila šta želiš studirati, ili možda jesi, ali se plašiš da su prirodne nauke suviše teške, ako si studentica koja je već odabrala svoj put, ali se dvoumi, ili jednostavno želi saznati više, ako želiš podržati žene i djevojke u STEM-u… Pridruži nam se na webinaru “Svi u nauku – nauka za sve” na FB live sutra, 11. februara u 17 h.

Razgovarat ćemo s perspektivnim bh. naučnicama:

  • Rialdom Spahić, doktoranticom iz inžinjerske robotike na Norveškom Univerzitetu nauke i tehnologije
  • Begom Karadžom, doktoranticom iz oblasti fizike-robotike na Katoličkom univerzitetu u Leuvenu, Belgiji
  • Aminom Bećić, asistenticom i doktoranticom na Odsjeku za Biohemiju Receptora Ruhr Univerziteta u Njemačkoj.

TERMIN ODRŽAVANJA: četvrtak, 11. februar 2021. u 17h

LOKACIJA: FB LIve

VIŠE O PANELISTICAMA WEBINARA

Rialda Spahić

Rialda Saphić je doktorantica iz inžinjerske robotike na Norveškom Univerzitetu nauke i tehnologije. Njeno naučno istraživanje se fokusira na vjestačkoj inteligenciji podvodnih robota te njihovoj aplikaciji u energetskoj industriji. Ovo istraživanje direktno aplicira u industriji u norveškom energetskom gigantu, Equinor, gdje je Rialda zaposlena od 2018. godine. U sklopu BH Futures Foundation, Rialda je, također, ambasadorica te mentorica studentima sa željom da doprinese povećanju broja mladih u nauci u svojoj domovini, te je aktivni član Asocijacije za napredak nauke i tehnologije u BiH. Dok je studirala kompjuterske nauke na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Rialda je aktivno radila na osnaživanju djevojaka i žena u IT kroz različite projekte od Ujedinjenih nacija do Microsofta. Ona smatra da ovisimo o mladima koji će nas povesti naprijed jer naš napredak ovisi o našem obrazovanju

Bega Karadža

Bega Karadža je doktorantica iz oblasti fizike-fotonike na Katoličkom unverzitetu u Leuvenu u Belgiji. Radi u Light&Lighting laboratoriji koja je dio Odsjeka za električni inžinjering na Katoličkom unverzitetu u Leuvenu. Tema njene doktorske disertacije je “Optical modelling and design of quantum dot on-chip LEDs.”

Amina Bećić

Amina Bećić je naučna istraživačica, asistentica i doktorantica na Odsjeku za biohemiju receptora Ruhr univerziteta u Njemačkoj. Bachelor iz oblasti Genetike i bioinženjeringa završila je na Internacionalnom BURCH univerzitetu u Sarajevu. Nakon toga, magistarski radi na Univerzitetskoj klinici u Essenu na temu upotrebe vanćelijskih vezikula mezenhimalnih matičnih ćelija u terapeutske svrhe te 2016. godine dobija zvanje magistrice biohemije. Rezultati magistarskog rada su prezentovani na dvije nacionalne konferencije. Trenutno, na Ruhr univerzitetu u Bochumu radi istraživanja iz oblasti receptora glutamata koji su bitni za neuronsku komunikaciju, procese formiranja memorije i učenja te su povezani sa mnogim neurodegenerativnim bolestima.