fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

SQL – uvod u baze podataka

Želite li naučiti jezik koji je ključan za upravljanje podacima i bazama podataka? Prijavite se na kurs “SQL  – uvod u baze podataka”.

SQL (Structured Query Language) je neophodan alat za sve koji žele manipulirati, analizirati i izvlačiti vrijednost iz podataka. Ovaj kurs će vam pružiti čvrste temelje u SQL-u. Kroz praktične primjere, korisne vježbe i jednostavna objašnjenja naučit ćete više od osnova SQL-a, kao što su kreiranje baza podataka, upiti za pretraživanje podataka, manipulacija podacima, izrada tabela i još mnogo toga. Nakon završetka kursa bit ćete samouvjereni u korištenju SQL-a i spremni za naprednije nivoe analize i upravljanja podacima. Pridružite nam se i savladajmo zajedno umjetnost manipulacije podacima!

Šta ćete naučiti?

Po završenom kursu polaznici će steći znanja o osnovnim konceptima baza podataka, s akcentom na relacione baze podataka i steći će uvid u osnovne uloge i aktivnosti u radu administatora baza podataka. Polaznici će steći vještine i znanja koja će im omogućiti izvođenje osnovnih operacija pri:

  • planiranju i uspostavljanju Microsoft SQL okruženja te osnovnim operacijama s bazom podataka,
  • izvođenju osnovnih upita nad bazama podataka,
  • kreiranju backupa i vraćanju baza podataka iz backupa,
  • upravljanju i održavanju korisničkih računa, prava i uloga,
  • upravljanju SQL server agentom, automatizaciji procesa,
  • prikupljanju podataka o radu sistema, njihovom pregledu, auditu sistema te otklanjanju osnovnih problema u radu sistema.

Kome je ovaj kurs namijenjen: početnicima, kao i onima koji su upoznati s osnovama rada s bazama.

Uslov za pohađanje je poznavanje osnovnog rada na računaru.

Predavač: Adnan Handžić, dipl. ing. elektrotehnike s višegodišnjim iskustvom na različitim poslovima u IT-u, od čega posljednjih desetak godina primarno na poslovima administracije baza podataka.

Trajanje: 9. juni – 7. juli 2023. (20 časova nastave)

Termin održavanja nastave:  petkom od 18.00 do 20.30 i dvije nedjelje (11. juni i 18. juni) od 12.00 do14.00.

Mjesto održavanja: CEI Nahla Sarajevo, Džemala Bijedića 122

Prijave: putem PRIJAVNOG FORMULARA. Uplatu možete izvršiti do popune mjesta. Mjesto na kursu se osigurava po redoslijedu uplate. Mjesto se smatra rezervisanim isključivo nakon uplate na info desku ili putem žiro računa – informacije o uplati putem računa možete naći OVDJE. Za sve dodatne informacije javite se na e-mail: edukacija@nahla.ba.

CIJENA KURSA je 190 KM. (U cijenu je uračunat PDV.)

U Nahli znanje smatramo najdragocjenijim poklonom. Zato činimo sve što je u našoj moći kako bismo iskustvo učenja u svojim edukacijskim centrima učinili jedinstvenim i poticajnim, a stjecanje znanja i vještina omogućili svakoj ženi u svom okruženju. Pored posebnih pogodnosti za učenice, studentice i penzionerke, tokom cijele godine osiguravamo i 𝗯𝗲𝘀𝗽𝗹𝗮𝘁𝗻𝗮 𝗺𝗷𝗲𝘀𝘁𝗮 za najosjetljivije kategorije žena na svojim edukacijskim programima. 𝗣𝗼𝗸𝗹𝗼𝗻𝗶𝘁𝗲 𝗶 𝘃𝗶 𝗻𝗲𝗸𝗼𝗺𝗲 𝘇𝗻𝗮𝗻𝗷𝗲, tako što ćete uplatiti neki od Nahlinih edukativnih programa i pokloniti ga ženi kojoj je potreban. Više informacija možete naći OVDJE.

Ukoliko ispunjavate potrebne kriterije, ovaj kurs možete pohađati besplatno. Kako bismo osigurali jednaku dostupnost neformalnog obrazovanja svim kategorijama društva, Nahla u svim svojim edukativnim programima pruža prostor za besplatnu edukaciju ženama koje ispunjavaju zadane kriterije (nezaposlene žene, korisnice socijalne pomoći, samohrane majke, žrtve nasilja u porodici, civilne žrtve rata).

Više informacija o načinu apliciranja za besplatno mjesto možete pronaći OVDJE.