svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Početni kurs praktične fotografije - upis u toku

DETALJI KURSA

  • Kurs vodi iskusni profesionalni fotograf Sead Šašivarević, Bezdan photo.
  • Nastava se sastoji od 8 susreta po 120 minuta, a održavat će se ponedjeljkom i srijedom od 18.00 do 20.00.
  • Prvi čas: srijeda, 29. januar 2020.
  • Cijena kursa 130 KM.
  • Uplate do 24. januara 2020. ili do popune mjesta.
  • Požurite, broj mjesta je ograničen!

Fotografija je umjetnost modernog doba, a dobar rezultat zahtijeva kombinaciju fotografskih vještina i kreativnog pristupa. Bilo da želite ispričati priču, prodati proizvod ili jednostavno uhvatiti ljepotu oko sebe, fotografija je neophodna za ispunjenje vaše kreativne vizije. Prijavite se na kurs praktične fotografije u Nahli koji počinje u srijedu, 29. januara 2020!

Kurs vodi iskusni profesionalni fotograf Sead Šašivarević (Bezdan photo).

U okviru kursa obradit ćemo sljedeće cjeline:

 • FOTOGRAFSKA OPREMA: vrste fotoaparata i tehnološki trendovi, veličina senzora i rezolucija, objektivi i prateća fotografska oprema.
 • HISTOGRAM I TROUGAO EKSPOZICIJE: ISO, Aperture i Shutter speed – međusobna zavisnost i primjena u praksi. RAW i JPEG: osnovna razlika, uvoz u odgovarajuće programe te izvoz u različitim formatima.
 • KOMPOZICIJA: Fibonačijevo pravilo zlatnog presjeka, pravilo trećina, linije vodilje.
 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA: upotreba rasvjetnih tijela, key, fill, back i rim svjetla, reflektori, postavka i mjerenje svjetla.
 • FOTOGRAFIRANJE NA PRIRODNOM SVJETLU: upotreba filtera, polarizacioni ND filteri za dugu ekspoziciju, bulb mode i način mjerenja ekspozicije.
 • ASTRO I NOĆNA FOTOGRAFIJA: Duga ekspozicija, tehnička ispravnost i umjetnička sloboda.
 • FOTOGRAFIJA PREDMETA I HRANE: upotreba white-boxa i prirodnog svjetla, uglovi i kompozicije, aranžiranje, dodatno osvjetljavanje i tehnika focus-stackinga.
 • FOTOGRAFIJA ENTERIJERA: trendovi, uglovi i kompozicije, HDR i upotreba svjetla.
 • FOTOGRAFIJA VJENČANJA I EVENATA: trendovi, vrijeme obrade i isporuke, korištenje preseta.
 • ORGANIZACIJA, PREZENTACIJA, PROMOCIJA I PRODAJA: Kako razviti vlastiti fotografski biznis? Problemi i rješenja iz prakse.

Nastava se sastoji od 8 susreta po 120 minuta, a održavat će se ponedjeljkom i srijedom od 18.00 do 20.00. Prvi čas je zakazan za srijedu, 29. januar 2020. Dani održavanja nastave podložni su izmjenama, zavisno od materije i potrebe terenskog rada te rada na obradi fotografija, o čemu će se polaznice dogovarati s predavačem.

Nastavu će pratiti praktične vježbe za vrijeme predavanja, kao i zadaće koje će polaznice trebati realizovati poslije svakog susreta.

Cijena kursa iznosi 130 KM.

Kurs vodi Sead Šašivarević, profesionalni fotograf.

Napomena: Polaznice koriste vlastite fotoaparate (kompaktni ili s izmjenjivim objektivom).

Prijave: putem ONLINE FORMULARA. Uplatu možete izvršiti do 24. januara na Nahlinom info desku (radno vrijeme svaki dan od 12-20h) ili do popune mjesta. Mjesto na kursu se osigurava po redoslijedu uplate.

Za dodatne informacije javite se na email: edukacija@nahla.ba.

S radošću vas očekujemo!

O predavaču:

Sead Šašivarević je nagrađivani sarajevski fine-art landscape fotograf. Fotografijom se zanima od ranog djetinjstva i još uvijek poseže za analognim kamerama iz ere filma. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje radove. Njegove fotografije su objavljivane u knjigama, digitalnim i printanim medijima širom regiona. Više informacija i radove možete pogledati na:

Predavač o kursu:

(Intenzivni) Kurs praktične fotografije za početnike ima za cilj polaznicama približiti različite fotografske tehnike i žanrove i postaviti temelj za dalji razvoj u odabranom smjeru. Živimo u svijetu neizbježne povezanosti s tehnologijom i uprkos tome koliko neko ima smisla i talenta za fotografiju, za realizaciju ideja je potrebno ovladati tehnikom. Vodeći se tim i sam sam pokušao da se ne ograničavam jednim žanrom već da se okušam u svim fotografskim žanrovima i savladam sve fotografske tehnike. Znanje akumulirano godinama vrijednog rada želim ovim kursem praktične fotografije prenijeti na polaznike. S tim u vezi, kurs je koncipiran na način da uvede polaznike u fotografsku opremu u skladu s trenutnom tehnologijom, omogući im razumijevanje funkcionalnosti te, u konačnici kroz praktičan rad, savladavanje različitih tehnika za različite lične i komercijalne potrebe.

Zavirite u fotoalbum fascinantnih fotografija Seada Šašivarevića

ISKORISTITE MOGUĆNOST BESPLATNOG POHAĐANJA PROGRAMA U NAHLI!

Ukoliko ispunjavate potrebne kriterije, ovaj kurs možete pohađati besplatno. Kako bismo osigurali jednaku dostupnost neformalnog obrazovanja svim kategorijama društva, Nahla u svim svojim edukativnim programima pruža prostor za besplatnu edukaciju ženama koje ispunjavaju zadane kriterije (nezaposlene žene, korisnice socijalne pomoći, samohrane majke, žrtve nasilja u porodici, civilne žrtve rata).

Više informacija o načinu apliciranja za besplatno mjesto možete pronaći OVDJE.