Jahorina: od Grepka do Sjeništa 5.10.

Treking tura: Jahorina sa Grepka – Grebak 1200 m nv – Vlačezi – Kiprovice – vrelo Hlađenac – Sjenište 1910m nv

Naš cilj je  jedan od ljepših vidikovaca u državi, vrh Sjenište 1910 m nv.

Prevozom dolazimo na Grebak, planinski prevoj poznat kao dio “Puta spasa” za opkoljeno Goražde u proteklom ratu 1992-1995. Put nas vodi širokom šumskom stazom, a onda jakim usponom do livada i do vrela Hlađenac. Dalje stazom do samog vrha. Pogled s vrha seže do planina Romanija, Ljubišnja, Durmitor, Maglić, Bioč, Volujak, Zelengora, Lelija, Crvanj, Velež, Prenj, Čvrsnica, Visočica, Treskavica, Bjelašnica.

Na planinama su već uveliko zimski uslovi, stoga OBAVEZNO ponijeti kape i rukavice!

Poželjni su ŠTAPOVI!

ZAHTJEVNOST TURE: Ova tura je klasifikovana kao srednje teška, kondiciono nije previše zahtjevna. Visinska razlika: cca 800 m nv sa vrlo strmim etapama, srednje dužine hodanja. Hodanje: cca oko 6 sati bez uključenih pauza, ovisno o grupi. Poželjni su štapovi.

OKUPLJANJE: Subota, 5. 10. 2019. u 7.00h ispred CEI “Nahla” (Džemala Bijedića 122, Otoka) sa opcijama:

 • Organizovani prevoz – 7.00 ispred CEI Nahla
 • Privatni prevoz – 7.00 ispred CEI Nahla ili 8.00 Grebak
PRIJEVOZ I PARTICIPACIJA:
 • Organizovan – s ograničenim brojem mjesta uz participaciju od 18 KM.
 • Privatnim automobilima – uz obaveznu najavu organizatoru uz participaciju od 5KM po učesniku.

Povratak u Sarajevo je planiran oko 18.00 h.

PRIJAVA: Obavezna. Prijaviti se možete na info desku CEI “Nahla” svaki dan od 12.00 do 20.00 sati. Prijave se primaju do četvrtka 3.10.2019. do 17h. Broj mjesta je ograničen, a mjesto se osigurava redoslijedom uplate. Organizator zadržava pravo otkazivanja ili pomjeranja termina izleta u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih ili težih meteoroloških uslova. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona 061/241-736  (poželjno SMS porukama ili Viber do 17.00h).

OPREMA: Ruksak, gojzerice (ili tene s debljim đonom), deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, rukavice, kapa, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica, kišobran), nešto za sjedenje na travi (dekica i sl.).

Napominjemo da je najvažnija obuća. Ne morate imati gojzerice (važi za ljetni period!!), dovoljno je da imate tene s debljim đonom. Ukoliko niste sigurni da je obuća u kojoj idete odgovarajuća (niste je testirali), ponesite rezervni par obuće i rezervne (deblje) čarape. Jedino vunene čarape griju čak i kada su mokre! Također je važno ponijeti rezervnu gornju odjeću u slučaju da se oznojite, kako biste izbjegli prehladu.

HRANA I PIĆE: Ponijeti hranu za cjelodnevni boravak u planini (sendviči, jabuke, čokoladice, suho voće i sl.). Obavezno ponijeti flašu s vodom, opcionalno termosku s toplim napitkom (čaj, kafa…)

DOKUMENTI I NOVAC: Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni.

VAŽNE NAPOMENE:

 • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na ture koje su za vas prezahtjevne.
 • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite vodiče.
 • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
 • Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.
 • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
 • Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.
 • Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.)
 • U slučaju da izletnik odustaje novac se ne vraća, ali može naći zamjenu za rezervisano mjesto u organizovanom prevozu.
 

VODIČI: Sedin Salić, Nusreta Salić, Amra Nalo, Nedim Nalo

Radujemo se još jednom susretu s prirodom uz planinarski pozdrav VEDRO!

PRATITE NAHLIN TREKING KLUB na Facebooku