Image of Liberalizam vs. multikulturalizam: pregled rasprave o grupnim pravima

Knjiga

Liberalizam vs. multikulturalizam: pregled rasprave o grupnim pravimaLiberalizam vs. multikulturalizam: pregled rasprave o grupnim pravima
Dželaludin Hodžić

Krajem decembra 2014. godine u izdanju Centra za napredne studije objavljena je knjiga autora Dželaludina Hodžića pod nazivom Liberalizam vs. multikulturalizam: pregled rasprave o grupnim pravima.

Rasprava o liberalizmu i multikulturalizmu koja se u svojim aktuelnim obrisima odvija u posljednjih pedesetak godina, kako navodi sam autor u Uvodu knjige, prešla je granice loklanih nazora (Kanada, SAD) i prerasla u raspravu globalnih okvira i ambicija. U fokusu pažnje obje strane u raspravi jeste čovjek kao takav s jedne strane i pitanja pravde, slobode, jednakosti, identiteta, kulture, pripadanja, političke zajednice s druge strane, kao pitanja i dimenzije čije razumijevanje i tretman određuju čovjekov položaj i ulogu u svijetu te mu omogućavaju samorazumijevanje i dostojanstven život. Gore spomenuta pitanja, od kojih posebno pitanja identiteta, kulture, pripadanja i političkog predstavljanja jedno od svojih izvorišta nalaze u kraju blokovske podjele svijeta, raspadu Sovjetskog saveza i nastajanju novih država, što raspravu dovodi i u naše dvorište, odnosno, na područje država nastalih raspadom SFRJ. Ta dimenzija samo je dodatno osvijetlila raspravu na svjetskoj pozornici, učinivši je dijelom i regionalnog konteksta i rasprava. Iz drugog ugla razmotreno, naša lokalna/regionalna perspektiva obogaćuje, u teorijskom i empirijskom smislu, tokove svjetske rasprave.


Availability

2918HSc0046 (HSc0046)Available
2341HSc0046 (HSc0046)Available
4552ID0146Biblioteka 3. sprat (ID0146)Available - Dostupno

Detail Information

Series Title
-
Call Number
HSc0046
Publisher Centar za napredne studije : Sarajevo.,
Collation
124 str.; 21 cm
Language
Indonesia
ISBN/ISSN
9789958022067
Classification
HSc0046
Content Type
-
Media Type
-
Carrier Type
-
Edition
-
Subject(s)
Specific Detail Info
-
Statement of Responsibility

Other version/related

No other version available
Information


RECORD DETAIL


Back To PreviousXML DetailCite this