Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Preduhitrimo rak dojke!
 • Mjesec oktobar je mjesec roza vrpce. To je mjesec kada žene cijelog svijeta, na razne načine, pokušavaju ukazati na problem sve češćeg obolijevanja od raka dojke i podići svijest o ovom opakom karcinomu.
 • Prema podacima iz Registra raka u FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, broj oboljelih od raka dojke zadnjih godina ima trend rasta, tako da su u 2011. godini u FBiH bile prijavljene 643 oboljele osobe i sve su bile žene. Rak dojke čini jednu četvrtinu svih malignih oboljenja kod žena. Najveći broj oboljelih žena je u dobi 60-79 godina, potom 50-59, 65-69, a javlja se i u 20-im godinama.

  Rak dojke je najčešći uzrok smrti žena od malignih bolesti i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u FBiH, iza moždanog udara i bolesti srca. Uprkos napretku dijagnostike i terapije, broj umrlih raste zbog otkrivanja bolesti u uznapredovalim stadijima. Tako je u 2011. godini u FBiH od raka dojke umrlo 239 žena. Nažalost, prema istim podacima, 61,72% malignih neoplazmi dojke otkriva se u uznapredovalom, tj. u III I IV stadiju bolesti.

  Ove brojke pokazuju da se rak dojke kod velikog broja pacijenata još uvijek otkriva vrlo kasno, u zadnjim stadijima, kada tretman vrlo često nije nimalo uspješan. Zato je i broj umrlih od ove bolesti tako visok. Međutim, pokazalo se da je ovo karcinom koji se može na vrijeme otkriti i vrlo uspješno liječiti ako se otkrije u prvim stadijima bolesti. Zato se radi skrining na rak dojke i pokazalo se da je obolijevanje za 25 do 30% smanjeno.
   
  Metode za rano otkrivanje raka dojke su: samopregled dojki, liječnički pregled, ultrazvučni pregled i mamografija. Najadekvatniji slijed dijagnostičkih metoda je: od 20. godine samopregled, a od 35. godine i klinički pregled dojki jednom godišnje. Prva mamografija (base line mammography) u 40. godini ili ranije kod rizičnih skupina (s porodičnom anamnezom raka dojke). Mamografiju treba ponavljati svake 2 godine, tj. svake godine od 50. godine života, a rizične skupine 5 godina prije pojave raka dojke kod srodnika. UPUTE ZA SAMOPREGLED možete pronaći OVDJE.

  O važnosti mamografije govore i podaci iz literature jer zemlje koje su prije nekoliko desetljeća počele s organiziranim probirom i edukacijom imaju značajan pad smrtnosti. U primarnu prevenciju osim navedenog spada i upoznavanje žena s pravilnim  samopregledom dojki svakog mjeseca 5 -10 dana poslije menstruacije te potrebom hitnog javljanja liječniku kad se primijete bilo kakve promjene na dojkama. Također treba naglasiti da rak dojke nije problem samo žena nego i muškaraca. Veliki broj njih pogođen je bolešću svojih majki, supruga, kćeri, prijateljica, a i oni sami mogu oboljeti.  Naprimjer, u 2010. godini karcinom dojke dijagnosticiran je kod 10 muškaraca, a 7 ih je umrlo.

  Jedini način smanjenja smrtnosti, poboljšanja kvaliteta života oboljelih i njihovih obitelji, kao i podizanje svijesti o potrebi aktivne brige građana za svoje zdravlje, usvajanje zdravog stila života, reduciranje štetnih navika, zdravstvena edukacija i skrining program za rano otkrivanja raka dojke. Ankete su pokazale da preko 70% žena nije dovoljno informirano o raku dojke.

  Informirajmo se i preduhitrimo ovu opaku bolest!

  Pripremila: dr. Safija Softić-Namas

 •  
 • 21.10.2017
 •  
 • Priložene datoteke:
  1. UPUTE ZA SAMOPREGLED

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.