Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Nahla u UN-u:Religija dio rješenja!
 • Sehija Dedović, osnivačica i direktorica Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“, izlagala je kao jedna od panelistica na sastanku na visokom nivou o ulozi vjernica u održavanju mira u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, održanom u okviru 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.
 • Organizatori ovog događaja bili su International Dialogue Centre (KAICIID), Operativna grupa Ujedinjenih nacija za religiju i Evropska Unija.

  Cilj sastanka održanog u četvrtak, 20. septembra bio je pružiti platformu ženama različitih vjera i denominacija da i na globalnoj političkoj sceni istaknu svoj doprinos kao nositeljice mira i društvene transformacije.

  Sehija Dedović u svojoj poruci je istakla da je za postizanje održivog mira neophodno povećati vidljivost žena na svim nivoima i njihovo učešće u odlučivanju, za što su potrebni udruženi napori cijele zajednice te pozvala sve aktere na međunarodnoj sceni da u tom smislu religiju počnu posmatrati kao dio rješenja, a ne kao problem.  Cijeli svijet treba izvući lekcije iz bosanskog iskustva, gdje je govor mržnje preko noći prerastao u genocid. Trebamo pokazati više volje i hrabrosti, izaći iz sigurne zone šutnje i suprotstaviti se širenju mržnje prije nego što bude prekasno. Pozivam sve vlade, međunarodne organizacije, ali i pojedince, da se svako u okvirima vlastitih mogućnosti i odgovornosti uključi u borbu protiv širenja mržnje i straha, s jednakom strašću onoj koju u suprotnom pravcu ulažu širitelji mržnje“, istakla je na kraju svog obraćanja gđa Dedović. 

  Skupu su se posebno obratili: Adama Dieng,  specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, ambasador Alvaro Albacete,  zamjenik generalnog sekretara KAICIID-a, ambasadorica Mara Marinaki, glavna savjetnica za rodnu ravnopravnost i provedbu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS),  Dereje Wordofa,  zamjenik izvršnog direktora Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija  (UNFPA), Virginie Baïkoua, ministrica za socijalna pitanja i nacionalno pomirenje Centralnoafričke Republike.

  Panelistice su bile: Hind Aboud Qabawat, Kanada, osnivačica i direktorica sirijskog Centra za dijalog, mir i pomirenje, Fatima Madaki, Nigerija,  inicijativa “Search  for Common Ground”,  Joyce S.  Dubensky, direktorica Tanenbaum centra za međureligijsko razumijevanje,  Sadhvi  Saraswati, Indija, generalna sekretarka globalne međureligijske alijanse WASH i predsjednica fondacije “Divine Shakti”,  Sehija Dedović, Bosna i Hercegovina, osnivačica i direktorica Centra za edukaciju i istraživanje "Nahla", Jenny Piedad  Neme Neiva, Kolumbija, direktorica Kršćanskog centra za pravdu, mir i nenasilno djelovanje “Justapaz”.

  Sastankom su moderirale dr. Azza Karam, viša savjetnica u Populacijskom fondu UN-a (UNFPA), Simona Cruciani iz Ureda UN-a za prevenciju genocida i odgovornost pružanja zaštite i Jasmina  Bosto iz KAICIID-a.
  Cijeli tok sastanka možete pogledati OVDJE
 •  
 • 21.09.2018
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.