Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Filmom protiv fašizma
 • U sarajevskom kinu Meeting Point sinoć je održana specijalna projekcija dokumentarnog filma „Undercovered“ autorica Nejre Latić Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić. Simbolično, uoči Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, ovaj film je pozvao na preispitivanje ideje slobode u savremenim kontekstima, otvaranje dijaloga i suočavanje s fašizmima svih vrsta, s koje god strane oni dolazili.
 • Domaćini projekcije bili su Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ i producentska kuća „Hava“ koji su kroz ovaj projekt nastavili saradnju na afirmaciji ženskih ljudskih prava i promociji žena u umjetnosti. Film „Undercovered“ raskrinkava brojne široko uvriježene predrasude i mitove o ženama koje nose maramu kroz priče šest žena različitih zanimanja i iz različitih dobnih skupina koje su slobodnom voljom odabrale takav način odijevanja i koje govore o svojim iskustvima života s hidžabom u bh. društvu, šaljući snažnu poruku o slobodi te otvarajući prostor za dijalog u trenutku kad našim javnim diskursom najčešće dominiraju monolozi, senzacionalizam, isključivost i mržnja.

  Nakon projekcije publika je imala priliku prisustvovati panel-razgovoru tokom kojeg se diskutovalo o ulozi filmske umjetnosti, posebno dokumentaristike u suočavanju s rastućim trendovima fašizacije društava, radikalnog nacionalizma, ksenofobije i islamofobije te traganju za najboljimmodelom sekularnog društva koji neće isključivati, već integrirati različitosti.

  U razgovoru su učestvovale rediteljice Nejra Latić Hulusić i Sabrina Begović-Ćorić i direktorica CEI Nahla Sehija Dedović, uz aktivno uključivanje publike, a panelom je moderirao mladi novinar Nikola Vučić.  O vezi CEI Nahla s ovim filmom i razlozima zašto je uključena u ovakav projekt direktorica Nahle Sehija Dedović je istakla:

  „Ovo je dio naših sveukupnih nastojanja da pružamo podršku ženi, prvenstveno kroz edukaciju, ali i sve druge aspekte njenog života. Neminovno je bilo da se kroz taj proces susrećemo s različitim pravima, slobodama, oblicima diskriminacije vezanim za ženu u društvenom kontekstu, a jedno od nezaobilaznih bilo je i pitanje hidžaba. Mi smo se ovim pitanjem na različite načine bavili, pokušavajući davati prostor za otvaranje diskusija, graditi mostove i pomoći da različiti akteri u društvu razmotre stvari iz ugla onog drugog. Kad smo dobili priliku da podržimo ovaj projekt, a znajući koliko projekti iz kulture i umjetnosti mogu na neki dublji i dugoročniji način odgovoriti na ta pitanja smatrali smo da je pravi momenat da se Nahla uključi u ovu priču.“ 

  Rediteljica Sabrina Begović-Ćorić osvrnula se na ulogu filmske umjetnosti u današnjem društveno-političkom kontekstu:

  „Film ima tu mogućnost da dođe do široke publike, nudi specifičnu vrstu komunikacije koja ljudima daje mogućnost propitivanja, da sami sa sobom prodiskutuju neka pitanja. Film ima moć da nam približi druge ljude, pogotovo dokumentarni film ima tu neposrednost da vam u komšiluk, u vaš privatni prostor unese nekog ko je drugačiji, da vam približi nečiju priču, daje vam neke ljudske detalje koji nisu samo puka statistika i brojke. Dokumentarni film u tom smislu već decenijama ima tu ulogu da nas uči.“  „Ovaj film je namijenjen da djeluje u dva smjera. Jedan smjer je prema ljudima koji imaju predrasude i ne znaju ništa o pokrivenim ženama. Drugi smjer je upravo prema pokrivenim ženama, koje moraju snositi dio odgovornosti za to kako izgledaju i kako bi način na koji  komuniciraju mogao da utječe na to kako ih drugi ljudi percipiraju. Ako mašete maramama kao zastavama deset godina na političkim skupovima, to će vam se vratiti kao bumerang. Apelujem pogotovo na mlade pokrivene žene da ne zauzimaju stav da je to neka kruna na glavi koju otkrivene žene nemaju. Mi smo posljednjih godina u poziciji žrtve, ali je važno da, pravdajući se iz pozicije žrtve, ne budemo fašisti prema ljudima koji nisu kao mi. Naše je da komuniciramo i prvi pružimo ruku i pojasnimo ljudima“, zaključila je na kraju diskusije rediteljica Nejra Latić Hulusić.

  Pripremila: Elmina Mušinović
 •  
 • 09.05.2018
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.