Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • #NoTobacco
 • Danas se u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan bez duhanskog dima.
 • Kao članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima CEI Nahla je dio projekta „Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana“ čiji je nosilac Udruženje Proi, uz podršku Evropske Unije. Kroz učešće u ovom projektu želimo omogućiti stanovništvu Bosne i Hercegovine da živi u zajednici u kojoj će svaka osoba imati pravo i mogućnost da živi zdrav i kvalitetan život.

  BiH među vodećim po konzumiranju duhana

  Bosna i Hercegovina se nalazi među 13 zemalja svijeta po količini konzumiranih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivou. Naša zemlja se po količini našla na listi vodećih zajedno sa Kinom, Rusijom, Indijom i Turskom. Ukoliko se postojeći trendovi pušenja nastave, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj osoba koje umiru od bolesti povezanih sa pušenjem do 2020. godine udvostručiti, što predstavlja još jedan razlog za hitnim djelovanjem u rješavanju ovog problema u BiH.

  U Federaciji BiH pušenje je jedan od vodećih javno zdravstvenih problema. Nedavna istraživanja pokazuju da u Federaciji BiH ima 37,6 posto stalnih pušača starosti od 18 do 65 godina, od čega 29,7 posto žena i 49,2 posto muškaraca. Zajedno s drugim ovisnostima, pušenje je veliki problem i među školskom djecom i mladima, što dokazuju brojna istraživanja prema kojima je evidentirano oko 14 posto trenutnih pušača, od čega deset posto djevojčica i oko 17 posto dječaka.

  Nesprovođenje zakona

  BiH je 2009. godine potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana i time se obavezala da će zaštititi ljudsko pravo na zdravlje od opasnosti koju predstavlja duhanski dim, kao i da će poboljšati životni standard svojih građana/ki. BiH još nije uskladila svoje zakone sa ovom Konvencijom i nakon zadatog roka od pet godina. Primjer evropskih zemalja poput Norveške, Velike Britanije i Njemačke pokazuju da država, adekvatno implementirajući zakon, može utjecati na svijest ljudi i smanjiti broj pušača među mladima, pa čak i za 50% kao što je slučaj u Njemačkoj. 

   Nerazvijena svijest

  Bosni i Hercegovini je potreban zakon kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje na javnim mjestima. Samo se na taj način građani/ke mogu zaštititi i izgraditi svijest o štetnosti duhanskog dima kojem su svakodnevno izloženi. Da bi naša zemlja postala pozitivan primjer i pokazala kako se stvari mogu promijeniti na bolje, potrebno je da svi građani/ke BiH ovome pristupe kao problemu od životne važnosti. Samo prostor koji je potpuno čist od duhanskog dima može osigurati zdravlje i zaštititi osnovno ljudsko pravo na čist zrak.


  Partnerstvo za Bosnu i Hercegovinu bez duhanskog dima je neformalna saradnja, nezavisna od industrijskih, komercijalnih, biznis i drugih konfliktnih interesa te nije pravno obavezujuća. Partnerstvo okuplja predstavnike/ce državnih institucija na svim nivoima vlasti, nevladine organizacije i druge organizacije civilnog društva, predstavnike/ce privatnog biznisa, medije, članove/ice akademske zajednice i druge zainteresovane strane u svrhu realizacije kampanje zagovaranja za promjenu, usklađivanje i implementaciju zakona za kontrolu duhana.

  OVDJE možete saznajte kako pristupiti partnerstvu.

 •  
 • 31.05.2017
 •  

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla   |   Džemala Bijedića 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664