Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Ustati protiv nasilja i nacionalizma!
 • Jedna je od poruka koju je poslalo preko 70 učesnika/ca 4. regionalne međureligijske konferencije "Gradeći mir slavimo Boga" održane u Lužnici kraj Zagreba od 30. marta do 2. aprila 2017. godine.
 • Konferencija koju je organizirala inicijativa "Vjernici za mir" okupila je preko 70 muslimana, kršćana raznih denominacija te humanista agnostičkih svjetonazora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije i s Kosova. Tema ovogodišnje konferencije bila je "Re:Akcija – vjernici za mir u vremenu nacionalizma i ksenofobije“. Uvodničari/ke bili su: fra Mile Babić, dr. Jadranka Brnčić,  prof. dr. Nerzuk Ćurak, hafiz Sulejman Bugari, iguman Danilo Pavlović, Azra Ibrahimović i Ana Raffai.

  U okviru programa, Azra Ibrahimović, uposlenica CEI Nahla i članica inicijative Vjernici za mir, govorila je o temi "Kur'an i islamska tradicija - paradigmatska mjesta otpora nacionalizmu i ksenofobiji?"

  Na kraju konferencije izdat je proglas koji oslikava zajedničke stavove i poruke svih učesnika/ca:  PROGLAS


  Mi, vjernice i vjernici za mir, opažamo u svojim sredinama, vjerskim i društvenim zajednicama, porast netrpeljivosti, isključivosti, mržnje jednih prema drugima, drugim narodima, religijama, kao i prema strancima u liku izbjeglica. Nacionalizam i ksenofobija su dva oblika nasilja koji se nerijetko opravdavaju pripadnošću religijskim zajednicama i vjerskom tradicijom, što se osobito tiče svih vjernika.

  Mi, sudionice i sudionici konferencije "Re:Akcija – vjernici za mir u vremenu nacionalizma i ksenofobije", u prvom redu želimo jedni drugima i čitavoj javnosti, glasno i jasno izreći svoje uvjerenje da je bilo kakvo opravdavanje ksenofobije i nacionalizma vjerskim razlozima ili religijskim tradicijama duboko neispravno i neprihvatljivo.

  Izgradnja mira, na temelju pune ravnopravnosti i vrijednosti svake osobe, u neprestanom traženju slobode i pravednosti, glavne su poruke svetih knjiga naših religija. Vjerska učenja isključuju bilo kakvo uzdizanje jedne nacije nad drugom, svaku mržnju prema pripadnicima drugih identitetskih zajednica te izazivanje straha od drugih i drugačijih ljudi.

  Temeljna poruka naših vjera izražena je u pozivu: "Ne bojte se!". Vjerni tom pozivu, apeliramo da se hijerarhijski predvodnici naših vjerskih zajednica i crkava klone bilo kakvog povezivanja vjere i religije sa širenjem nacionalističke netrpeljivosti, mržnje i straha od drugih. Istodobno, ističemo osobnu odgovornost svakog od nas u izgradnji kulture pozitivnog mira, koji je mnogo više od pukog odsustva rata, u vlastitim užim i širim zajednicama.

  Dijeleći međusobno vjeru u Boga, dijelimo i vjeru u važnost i nužnost osobnog doprinosa svakog čovjeka u postizanju i izgradnji mira, nasuprot različitim praksama izravnog, institucionalnog i kulturnog nasilja. Taj put nije lagan. Štoviše, u povijesti, koja nam se prikazuje kao kontinuitet nasilja te u današnjem svijetu kojim dominiraju vijesti o svakodnevnom nasilju i agresiji, trud oko izgradnje mira može se učiniti uzaludan i utopijski. Utoliko više hrabrimo jedni druge i sve ljude da ne posustanu u neprestanom zauzimanju za mir i nenasilno suzbijanje nasilja, nacionalizma i ksenofobije.

  U demokraciji svaki građanin i građanka snosi odgovornost za stanje i zbivanja u društvenoj i državnoj zajednici kojoj pripada. Umjesto da prepustimo isključivo vjerskim vođama artikuliranje poruka i akcija vlastite vjerske zajednice i crkve, pozivamo svaku osobu da spozna vlastitu snagu i preuzme odgovornost za izgradnju mira.

  Naša misao vodilja glasi: "Gradeći mir, slavimo Boga!"


  Učesnice i učesnici konferencije „Re:Akcija - vjernici za mir u vremenu nacionalizma i ksenofobije“


 •  
 • 04.04.2017
 •  

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla   |   Džemala Bijedića 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664