Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Odluka legitimizira diskriminaciju!
 • Aktivisti za ljudska prava i predstavnice muslimanki osudili su odluku Evropskog suda pravde po kojoj je poslodavcima dopušteno da zabrane radnicima da nose "vidljiva politička, ideološka ili religijska obilježja", uključujući i hidžab.
 • Grupe za zaštitu ljudskih prava su izjavile da će odluka Evropskog suda o hidžabu dodatno otuđiti muslimanke.

  Evropski forum muslimanki (European Forum of Muslim Women – EFOMW), mreža muslimanskih ženskih udruženja aktivnih u očuvanja prava žena sa sjedištem u Briselu “izrazio je žaljenje i oštro osudio odluku” dodajući: “Podrška najvišeg suda pravde u Evropi zabrani nošenja marame je ozbiljna prijetnja principima i načelima jednakosti, pravde i slobode koje Evropa mora štititi.”

  EFOMW je istakao da su muslimanke jedna od grupa koja je najčešće na meti u Evropi zbog vidljivog izraza njihove vjere u javnosti, a naročito na poslu, dodajući: ”Mnoge muslimanke prolaze kroz brojne poteškoće da pristupe i ostanu u sektoru zapošljavanja, suočavajuči se s trostrukom diskriminacijom: zbog spola, etničke pripadnosti i vjere.”

  Ovakva odluka je prva takve vrste koje je donio Evropski sud pravde, a došla je nakon što je sud razmotrio slučaj s Belgijskog kasacionog suda (najviši sud u Kraljevini Belgiji), slučaj Samire Achbita, recepcionerke u firmi G4S Secure Solutions koja je 2006. godine dobila otkaz zbog nošenja marame.

  Druga žena, Asma Bougnaoui, otpuštena je 2008. godine iz francuske IT kompanije Micropole s mjesta savjetnice nakon žalbi klijenata na njeno nošenje marame. Na sličan način Francuski kasacioni sud je tražio odluku Evropskog suda.

  Posljednji slučaj se desio uoči izbora u Holandiji gdje imigracija iz muslimanskih zemalja predstavlja ključno pitanje, a samo nekoliko sedmica prije izbora u Francuskoj za novog predsjednika/cu uz propagiranje sličnog antimuslimanskog sentimenta. Prošle godine nekoliko gradonačelnika u južnoj Francuskoj zabranilo je muslimankama da oblače burkini na plažama.

  "Ova odluka će još više udaljiti muslimanke od radnih mjesta, spriječiti njihovo osnaživanje i ekonomsko osamostaljivanje te njihovu emancipaciju u društvu kroz doprinos kao radne snage”, saopćili su iz Evropskog foruma muslimanki.

  U Francuskoj je 2014. godine CV testiranje pokazalo da muslimanke koje nose hidžab i apliciraju na posao tek u 1% slučajeva dobiju posao, dok se u Belgiji 44% poslodavaca slaže da nošenje hidžaba smanjuje šansu kandidatkinje da bude primljena, stoji u izvještaju Evropske mreže protiv rasizma (ENAR).

  Amel Yacef, predsjednica ENAR-a, reagirala je na vijest o odobravanju poslodavcima da zabrane nošenje hidžaba koju je donio Evropski sud pravde, izjavivši: “Ovo je izrazito zabrinjavajuća odluka jer zabranjuje muslimankama da nose hidžab na radnom mjestu.”

  “To se ne razlikuje od Muslim Bana (zabrane za ulazak u državu muslimanima u Americi), samo što je ovdje primijenjeno samo na žene zaposlene u privatnom sektoru, samo iz razloga što su odlučile da se oblače u skladu s vjerskim vrijednostima”, rekla je Yacef.

  Forum evropskih muslimanskih i studentskih organizacija (FEMYSO), asocijacija mladih muslimana širom Evrope, pridružila se ENAR-u u zajedničkom saopćenju poručivši da će odluka “služiti da legitimizira diskriminaciju muslimanki”.

  U saopćenju CCIF-a, asocijacije koja se bori protiv islamofobije u Francuskoj, uključujući i borbu protiv zabrane burkinija, stoji da ova odluka muslimanke vodi ka “ekonomskoj i društvenoj pogibiji”.

  U saopćenju dalje stoji da odluka “dobija još više na ozbiljnosti time što se dešava u vrijeme kad su muslimanke već diskriminirane u svakom periodu života, od djetinjstva do starosti, i u svim aspektima svakodnevno”.

  Dodaje se: “Ova odluka također šalje najgore moguće poruke desecima miliona evropskih muslimana u vrijeme kad teroristička retorika sa svih strana nastoji raširiti ideju o razjedinjavanju Evrope i muslimana.”

  Muslimanke širom Evrope su uznemirene ovom viješću. Za BuzzFeed, Lina Toumi potpredsjednica FEMYSO-a u Francuskoj je rekla: “Samo sedam dana nakon Osmog marta (Međunarodnog dana žena) podsjetili su nas kako su prava žena u Evropi grubo i očigledno narušena. Još jednom svjedočimo odluci suda koja će se odnositi prvenstveno na žene. Sada, više nego ikada, važno je da svi skupa ustanemo protiv bilo koje vrste diskriminacije i da osnažimo građane EU kako bi izgradili snažno i inkluzivno društvo.”

  Feïza Ben Mohamed, bivša glasnogovornica Federacije muslimana južne Francuske, poručila je putem Twitera da će ovakva odluka kreirati dodatne tenzije u kompanijama i da je opasna za “društvenu koheziju”.

  John Dalhuisen, direktor Amnesty Internationala za Evropu i Centralnu Aziju kaže: “Današnja razočaravajuća odluka Evropskog suda pravde daje poslodavcima mogućnost da neometano diskriminiraju žene  - i muškarce – na osnovu vjerskih uvjerenja.“

  “U vrijeme kad identitet i vanjski izgled postaje političko bojno polje, ljudima treba više, a ne manje zaštite od predrasuda.”

  “Sud jeste poručio poslodavcima da nemaju slobodu da budu skloni predrasudama prema svojim klijentima. Ali, pravilom da politika kompanije može zabraniti religijske simbole pravdajući to principom neutralnosti omogućili su konkretno takvu vrstu predrasuda. Sada je na nacionalnim vladama da ustanu i zaštite prava svojih građana.“

  Prevela: Amina Šljivo Bećić
  Izvor: buzzfeed.com •  
 • 14.03.2017
 •  

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla   |   Džemala Bijedića 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664