Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Živi ono što radiš
 • Lidija Sejdinović nije čekala posao, tražila je svoju šansu i trudila se da nauči još više.
 • Upisala je Nahlinu Biznis akademiju koju je uspješno završila, a njena biznis ideja pokazala se kao najbolja, te joj je dodijeljena i prva nagrada.  "Moja poslovna ideja – čiji je cilj razvijanje kreativnosti, kulturnih sklonosti, ljubavi prema književnosti kod djece, kao i  stvaranje ambijenta i sadržaja putem kojih će djeca učiti kroz igru, s lakoćom usvajati nove vještine i znanje te njegovati svoju urođenu znatiželju – javila se paralelno sa mojim prvim pričama za djecu. Naime, nakon što je objavljena moja slikovnica 'Podijeli igračke i uberi radost', počela sam u vrtićima održavati čitanja i interpretaciju pročitanog unutar interaktivnih radionica za djecu. Imala sam potrebu da na licu mjesta osjetim sviđa li se djeci ono što pišem, a također sam željela kroz ta druženja doprinosti izgradnji pozitivnog kulturološkog ambijenta u svojoj okolini", priča Lidija u razgovoru za poslovni portal Akta.ba.

  Nahlina Biznis akademija  Budući da se djeci svidio način na koji nudi književnost, odlučila je dodatno unaprijediti koncept radionica dodavanjem sadržaja koji podrazumijevaju i kreativni rad, učenje o zanimljivostima o svijetu oko nas, lutkarsko pozorište, ples i stvaranje okruženja u kojem će se djeca slobodno izražavati i otkrivati svoje sklonosti i talente. Te radionice su dobile svoj kontinuitet i ozbiljnu formu kroz saradnju sa bibliotekom Kulturno-sportskog centra Vogošća.
  "U ovom periodu sam krenula na Nahlinu Biznis akademiju jer sam poželjela da svoje ideje o radionicama i radu s djecom postavim u jedan konkretan kontekst, te da sa maštanja i teženje da radim svakodnevno ono što volim pređem na djela. Ali nedostajalo mi je znanja i hrabrosti. Stoga je pohađanje Nahline Biznis akademije direktno utjecalo na donošenje odluke da osnujem svoj biznis jer sam, tokom predavanja i praktičnog rada, stekla dovoljno znanja kada je riječ o osnovama poduzetništva, razvijanju poslovne ideje, pisanja biznis plana te njegove realizacije. Ono što, pored toga, smatram vrijednim iskustvom koje me je osnažilo i potaknulo na djelovanje jeste to što su se predavači, osim što su nam prenijeli znanje, posvetili svakoj od ideja polaznica i što su nas poticali da o svojim idejama razmišljamo iz različitih uglova, a polaznice su spontano počele da međusobno stvaraju mrežu podrške", pojašnava Lidija koja je u vrlo kratkom vremenu napravila velike korake.


  Nekoliko mjeseci nakon osvajanja prve nagrade, zaživjele su "Pričalice", mjesto na kojem se u ugodnom, urednom, vedrom i djeci prilagođenom ambijentu svakodnevno održavaju radionice i druženja i živi slogan "Osmijeh za svako dijete".

  Ono što "Pričalice," kaže Lidija razlikuje od ostalih ideja, koje podrazumijevaju rad sa djecom kroz radionice, jeste to što su oni dostupni svaki dan, odnosno ne nude samo jednokratne radionice, nego i kontinuitet koji stvara povjerenje i kvalitetnu komunikaciju između djece, roditelja i njih.
  "Pričalice pristupaju djeci u skladu sa njihovim temperamentom, uzrastom i sklonostima. Mi stvaramo ambijent u kojem djeca imaju red i sadržaj ali im je ostavljeno dovoljno prostora za slobodu, igru i spontano, prirodno učenje", kaže Lidija.
  Kod toliko poslova koje je mogla raditi, Lidija je izabrala rad sa djecom koji je za nju nešto posebno.
  "U svakom čovjeku leži njegov istinski poziv. Sebe treba osluhnuti, upoznati i izgrađivati u onom smjeru koji nam je gotovo predodređen. Naravno, treba postojati volja, hrabrost i iskrenost da se, unatoč svim životnim izazovima, donese odluka da se radi ono što voli, ono u čemu istinski uživa i za šta posjedujemo vještine. Ono što sam mnogo puta čula od svoje okoline, i ono što sama osjećam, jeste da sam talentirana za rad sa djecom, a koncept 'Pričalica' mi nudi da sa tim spojim svoje velike ljubavi – kulturu, književnost, umjetnost, neformalno obrazovanje i odgoj, a da pritom dam prostora i svom poduzetničkom duhu. Osim toga, vrlo je zabavno utjeloviti lik Tete Pričalice, ne uživaju samo djeca u onome što taj lik donosi, nego i ja", istaknula je Lidija, naglašavajući kako "Pričalice" nisu samo njena poslovna ideja u užem smislu riječi na koji se često misli kada se govori o biznisu. One su kaže, društveno koristan posao i posao koji je izazovan i odgovoran, ali donosi neopisiv užitak i obogaćuje joj život.
  Živi ono što radi
  "Ja zapravo ne želim da između mog privatnog i poslovnog života postoji jaz i sukob, želim da živim ono što radim. Također, želim da kroz ovaj posao ne rastem samo ja, nego i moj suprug i naše dvoje djece. Ja jesam idejni tvorac 'Pričalica', ali realizaciju punim plućima žive i oni, kao i moji saradnici i mentori."
  "Pričalica" nudi radionice, čitanje i interpretaciju priča za djecu, lutkarsko pozorište i pozorište sjenki, čudesne zanimljivosti iz svijeta oko nas, činjenice iz životinjskog i biljnog svijeta, kreativni rad od različitih materijala i jednostavne eksperimente. Pored toga, djeca kontinuirano uče o tome šta je to drugarstvo, empatija, ekološka svijest, samostalnost, bonton i red. Tako da interaktivni i raznoliki sadržaji radionica u "Pričalicama" razvijaju kreativnost, jezičke sposobnosti, potiču pravilan psihofizički i emocionalni razvoj, omogućavaju učenje i sticanje raznih vještina kroz igru, pomažu pri razvoju samostalnosti, radne navike te snalaženja u kolektivu, jačaju samopouzdanje, stvaraju djeci osjećaj sigurnog, toplog i zabavnog okruženja.
  "Osnovna svrha moje poslovne ideje jeste da djeci uljepšamo djetinjstvo i pomognemo im da rastu u pravom smjeru", kaže Lidija, koja ima planove da osim u Vogošći svoje ideje realizira i na drugim mjestima u Sarajevu, a postupno i šire, putem projekata koji će se ticati edukacije i zabave za djecu kroz stručne radionice, savjetovanja, festivale i kreiranje publikacija za djecu, te unapređenja kreativnih i inovativnih sadržaja za djecu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

  Preuzeto sa akta.ba.

 •  
 • 06.09.2017
 •  

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla   |   Džemala Bijedića 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664