Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Hrabro u svijet biznisa!
 • Povodom uspješnog završetka obuke za nezaposlene žene u okviru projekta Nahlina biznis akademija u multimedijalnoj sali CEI „Nahla“ u ponedjeljak, 6. februara održana je svećana dodjela certifikata za 12 budućih poduzetnica.
 • Nahlina biznis akademija omogućila je polaznicama čije su poslovne ideje prošle proces predselekcije da kroz tromjesečnu teoretsku i praktičnu nastavu steknu kompetencije u oblasti izrade biznis plana, znanje o tehnikama prodaje proizvoda/usluga na tržištu, metodama naplate potraživanja te procedurama registracije biznisa.  Obuku smo realizirali  od novembra 2016. do februara 2017, a obuhvatila je 77 časova praktičnog i teoretskog rada s polaznicama koje su realizirali stručnjaci i stručnjakinje iz relevantnih oblasti. Kandidatkinje su došle s izuzetno kreativnim poslovnim idejama iz različitih privrednih djelatnosti, počev od kreativne ekonomije i turizma do grafičkog dizajna i odgojno-obrazovnog rada. Ideje su predstavljene s mnogo entuzijazma i želje da se pretoče u konkretan poduhvat, u čemu ćemo im kroz Nahlinu poslovnu zajednicu nastaviti pomagati, istakla je Ksenija Hromadžić, koordinatorica ovog projekta.

  Polaznice su besplatno pohađale obuku zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Ministarstvo je osiguralo i nagradni fond za najbolji biznis plan te je polaznici s najboljim biznis planom dodijeljen poticaj za osnivanje vlastitog biznisa i realizaciju početnih aktivnosti.
  Smatram posebno pozitivnim što je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta prepoznalo ovakve lokalne inicijative koje su najbliže pojedincu, te odabralo da ulaže u kreativnost žena i razvoj malog poduzetništva kao mogućnosti da se doprinese zapošljavanju, boljitku na tržištu rada i ekonomskom razvoju društva, što u konačnici doprinosi i vraćanju povjerenja u naše institucije, naglasila je u svom obraćanju prisutnima Sehija Dedović, osnivačica i direktorica Nahle.  Djelujući u području unapređenja zapošljivosti žena i poticanja njihove socijalne uključenosti CEI Nahla kroz realizaciju ovakvih obuka razvija i unapređuje poduzetničke kompetencije kod dugotrajno nezaposlenih žena kojima prijeti socijalna isključenost, jača njihove socioemocionalne kompetencije nakon dugog perioda nezaposlenosti te kroz kvalitetnu mentorsku podršku ohrabruje žene da razvijaju vlastite poslovne ideje.

  Maida Kustura, jedna od polaznica Biznis akademije, kaže da je na Nahlinoj obuci za catering dobila ideju da osnuje biznis:
  Biznis akademija omogućila mi je da steknem potrebne vještine kako bih tu ideju pretočila u djelo. Veoma sam zadovoljna stečenim znanjem na obje obuke.
  Biznis akademija za mene je bila put do ostvarenja ciljeva. Priuštila mi je teorijsku i praktičnu spoznaju šta svijet biznisa nosi. Spoznala sam na kojem nivou sam ja i moja poslovna ideja, te kako je pretvoriti u stvarnost. Najveća prednost ove obuke je što je kreirala krug poslovnih žena koje će u budućnosti biti jako uspješne, kaže Inesa Brajlović, jedna od polaznica obuke.
  Biznis akademija nam je pružila i praktično i teorijsko znanje. Vjerujem da ću stečeno znanje moći primijeniti u praksi. Pristupili smo veoma ozbiljno cijelom procesu i mislim da će to uroditi plodom. Ostvarimo svoje snove!, poručila je polaznica Glorija Milanović.


  Nakon okončane edukacije sve polaznice će biti uključene u Nahlin MENTORING program, gdje će kroz individualan pristup dodatno usavršiti vještine neophodne za razvoj uspješnog vlastitog biznisa.
 •  
 • 06.02.2017
 •  

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla   |   Džemala Bijedića 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664