Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Poduzetništvo kao način života
 • Poduzetnica Lejla Tuzlak u decembru 2017. uspješno je završila Nahlinu akademiju ženskog poduzetništva, a u martu 2018. vođena stalnom željom za vlastitim rastom i rastom zajednice u kojoj živi kao i nemirenjem s bilo kakvom statičnošću, ni fizičkom ni intelektualnom, pokreće vlastiti projekt, svoj biznis Green O3. Razgovarali smo s Lejlom o njenom životnom putu, utiscima koje nosi iz Nahle i dosadašnjim iskustvima u svijetu poduzetništva.
 • Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

  Prvi put sam poželjela da imam vlastiti bizinis prije 3 godine. Uvijek sam smatrala da posjedujem poduzetničke kompetencije. Jednostavno sam osjetila potrebu da te kompetencije upotrijebim na najbolji mogući način, jer kad radite za drugog poslodavca često se desi da ne dijelite iste ideale i načine za ostvarivanje ciljeva, pozicija koju vam je namijenio ne odogovara vašim ambicijama i kad niste zadovoljni ličnim rastom i napredovanjem jedini ispravan put je da se okušate u vlastitom projektu.

  Koliko ti je značilo pohađanje Akademije ženskog poduzetništva, kakve utiske nosiš?

  Pohađanje Akademija ženskog poduzetništva je oživjelo moju ideju. Tokom nastave učili smo o poslovanju, naučili smo kako izraditi kvalitetan poslovni plan, a dobili smo i smjernice kako graditi imidž i vlastiti brend. Danas, kad se ljudi sve više udaljavaju jedni od drugih u u sveopštoj trci, projekti poput Akademije ženskog poduzetništva su neprocjenjivi, jer osim edukacije povezuju žene u jednu zajednicu koja postaje bliska, koja se razumije, u kojoj možete da dijelite iskustva i tražite savjete, jer osjećate pripadnost, a pripadnost je rezultat međusobnog povjerenja. Zahvaljujući učešću na Akademiji ženskog poduzetništva moja poslovna ideja postala je moj projekat - moj poslovni poduhvat.


  Ima li nešto što bi voljela da si znala prije započinjanja biznisa?

  Teško je to reći u ovom momentu, jer je moj biznis na samom početku rasta i razvoja. Uvodim novu tehnologiju i radim pod sloganom „Za one koji žele više“. Usluga koju nudim namijenjena je onima koji žele više kad su njihovo zdravlje i higijena prostora u kojim žive u pitanju. Konkretno, radi se o trajnom uklanjanju neprijatnih mirisa i dezinfekciji svih vrsta zatvorenih prostora uključujući i vozila pomoću najučinkovitijeg prirodnog čistača - ozona zasnovanom na 100% ekološkoj tehnologiji. Svakako da očekujem razne izazove.

  Koji je najbolji poslovni savjet koji si dosad dobila?

  Poslovnih savjeta ima mnogo. Vjerovatno pamtimo one u kojima se najviše pronalazimo. Možda je za mene najprivlačniji savjet koji sam dobila od mentorice Adise Tufo: „Neprestano učiti i čitati, pohađati seminare, prisustvovati konferencijama i upoznavati ljude.“

  U čemu nalaziš motivaciju za svakodnevni rad?

  Motivaciju za rad nalazim u samoj sebi. Nikad nisam voljela statičnost, ni fizičku ni intelektualnu. Stalna želja za promjenama nabolje, napredovanjem, vlastitim rastom i rastom zajednice u kojoj živimo moja je vodilja ka uspjehu. Kako očekivati napredak ili pomak ako nešto ne poduzmemo?

  Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

  Mislim da ne postoji vanjski najteži faktor koji utječe na pokretanje vlatitog biznisa. U momentu kad odlučite, pređete granicu vlastitih „strahova“, više ne razmišljate šta ili kako je teško, nego rješavate korak po korak. Otežavajuća okolnost su finansije, jer za pokretanje i najmanjeg poslovnog poduhvata potreban je novac, a za startup nije jednostavno pronaći sredstva.

  Koji bi savjet dala poduzetnicama kad se susretnu s preprekom na svom putu?

  Prepreke na putu za poduzetnicu ne bi trebale biti ništa drugo nego izazov koji treba savladati i riješiti na najbezbolniji način. Poduzetništvo možda jeste i biznis i treba da donosi novac, ali ja poduzetništvo vidim kao način življenja, pristup problemima i njihovo rješavanje. Poduzetnica ne bi trebala sebe  doživljavati samo kao mašinu za pravljenje novca i da novac bude mjerilo uspjeha. Mislim da poduzetnica treba biti liderica, društveno aktivna, pokretačica promjena. Poboljšanje stanja jednog društva je svakako na onima koji nešto poduzimaju u bilo kojem segmentu života.

 •  
 • 14.05.2018
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.