Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Friend indeed: Kako naći stan u Sarajevu?
 • Dolazite živjeti u novom gradu i već ste isplanirali kako ćete urediti dnevni boravak šarenim jastucima, organizirati sijelo s drugaricama svakog vikenda i nećete više morati dijeliti sobu sa sestrom. Ali – sve to donosi i veliku odgovornost sa sobom, a često sam pronalazak stana zadaje i pravu glavobolju. Evo nekoliko savjeta.
 • 1. Lokacija

   Traženje stana može biti izazov, pogotovo ako niste bile u Sarajevu i ne znate gdje se šta nalazi. Najbolje je potražiti fakultet na Google mapama i pogledati koje ulice i naselja su u okolini. Jer, ukoliko možete pješke doći do fakulteta ili pak biciklom, uštedjet ćete vrijeme (ko ne voli odspavati ujutro?), a i novac za vozne karte.

  2. Cimerke

   Traženje cimerke također može biti nezgodno. Neke djevojke već unaprijed su dogovorile s kim će i gdje živjeti, ali ako niste, ne treba da brinete! Postoje vrlo jednostavni načini da ih pronađete. Npr., na stranicama kao što su:

  Jako je bitno da kućne poslove ravnomjerno rasporedite. Kad će ko prati suđe, veš, usisavanje, čistiti prozore, WC, kako da rasporedite budžet... I vi kao cimerke morate obratiti pažnju na svoje ponašanje. Pazite da budete uredne, čiste, da ne ometate cimerku ukoliko spava, odmara, uči. Da budete fleksibilni ukoliko njeni roditelji dolaze, naravno sve u dozi umjerenosti. Ukoliko se vi pokažete kao korektna i odgojena cimerka, sasvim je uredu da i od nje zahtijevate isto. Znamo da frizura mora biti savršena, ali nemojte kosu sušiti u pola 1 noću, može?

  3. Blizina prijevoza

  Mnogi nisu ni svjesni veličine Sarajeva. Bez gradskog prijevoza, život u Sarajevu bi bio nemoguć. Blizina prijevoza, stanica, jedna je od najbitnijih stavki pri pronalasku stanova. Obratite pažnju da li vam je u blizini ili tramvaj ili trolejbus ili autobus. Kad govorimo o blizini prijevoza, sasvim je uredu da pješačite 10 minuta do stanice, sve duže je poprilično zahtjevno, ali opet podnošljivo. Sve dok ne morate prelaziti 20 km po brdima i olujama, sve je uredu ;)

  4. Blizina pekara, prodavnica, fast foodova

  Studenti nemaju puno vremena da pripremaju sebi hranu, pa zbog toga često preskaču obroke koji su veoma bitni za normalno funkcionisanje i dobru koncentraciju. Da se to ne bi dešavalo, bilo bi dobro da u blizini vašeg stana ima prodavnica, pekara, fast food (ili još bolje - mjesto gdje možete pojesti nešto zdravo po pristupačnoj cijeni).

  5. Potpisivanje ugovora

  Mnogi vlasnici stanova nemaju praksu da potpisuju ugovor. Može se desiti da dođe do nesporazuma. Jako je bitno da se na početku dogovorite koliko ćete ostati u tom stanu, da li su u cijenu uključene i režije, koliko ćete cimerki imati, kad možete useliti i kad se plaća rata. Da li smijete primati goste „na konak“? Puno je bolje da se potpiše neka vrsta ugovora da biste vi imali garanciju, vlasnik odgovornost i obavezu pri pravilnom ispunjavanju zadanih uvjeta, a vaši roditelji miran san.

  6. Grijanje

  U zemlji kakva je Bosna, u gradu kakvo je Sarajevo, bitno je da se zna činjenica da možete utonuti u san u tropskoj noći, a da ujutro padne snijeg. Vrijeme u Sarajevu je veoma promjenjivo, kad je toplo, onda je zaista toplo, a kad je hladno, onda je zaista hladno. S obzirom na to da ste studenti, nerealno je tražiti stan s klimom, međutim, veoma je bitno da se raspitate kakvo je grijanje u stanu. Ukoliko je plin, morate biti veoma pažljivi, međutim to je dobro, jer sami sebi kalkulišete koliko vam treba biti uključeno i kad da ga ugasite. To je veoma dobra opcija jer plaćate onoliko koliko potrošite za razliku od centralnog – tzv. gradskog grijanja. Ukoliko je centralno grijanje (poput zgrada na Grbavici, Alipašinom, Otoci, i sl.), od 15. oktobra do 15. aprila za vas nema zime. Štaviše, vjerovatno ćete usred januara otvarati prozore, ali bolje nego da se smrznete i prehladite. S centralnim grijanjem imate fiksnu cijenu bez obzira na to koliko trošili, što je opet dobro zbog planiranja potrošnje svog budžeta, ali ukoliko naglo zahladni u septembru – vjerovatno ćete se smrznuti malčice, ako nemate neki konvektor u šteku.

  7. Traženje stana prije septembra

  Svaki vlasnik stana jako dobro poznaje kad je najveća potražnja za stanovima, a to je početak semestra. Ukoliko u septembru tražite stan, veoma će dobro znati da vam je hitno da ga nađete, da nemate puno opcija te da ćete, ukoliko je dobar stan s dobrom lokacijom, platiti i više negoli vrijedi. Bilo bi veoma dobro da već u junu potražite stan, rezervišete, sigurno ćete naći dobar stan, s dobrom lokacijom, po povoljnoj cijeni, a također ćete imati raspust s brigom manje.

  8. Pregledanje stana

  Ovo je stavka koja se podrazumijeva pri svakoj kupovini. Definitivno ćete pregledati stan, ali je jako bitno da pazite na sitnice. Ukoliko je nešto pokvareno, klimavo, potrebno je da se odmah obavijesti da je takvo bilo i prije vašeg dolaska, da ne biste plaćali tuđe greške. Dogovorite se da li ćete vi svoje posuđe donijeti, svoj televizor ili slične stvari, kako bi vlasnik mogao odnijeti stvari koje su pokvarene ili nepotrebne.

 •  
 • 09.10.2018
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.