Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • S Nahlom na Marš mira 2018
 • Nahlin treking klub u julu učestvuje na Maršu mira, pješačkom pohodu kojim se odaje počast žrtvama genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici i njenoj okolini. Pridružite nam se na tom putu.
 • Marš mira 2018. traje tri dana, od 8. do 10. jula 2018. godine, s isto toliko etapa (11. juli je dan obilježavanja godišnjice genocida i dan kada se klanja dženaza stradalim, te dan povratka u Sarajevo). Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara, a prelazi se cjelodnevnim hodanjem tokom navedena tri dana. Kretanje je isključivo u koloni kojom rukovodi Organizacioni odbor.

  Preporučujemo da instalirate aplikaciju za smartphone:MARŠ MIRA

  Detaljne informacije o učešću na Maršu i spisak neophodne opreme zainteresovani mogu dobiti od vodiča ili prilikom prijave u CEI Nahla.

  ZAHTJEVNOST: Kondiciono vrlo zahtjevno (tri dana pješačenja po 25-35km).

  PRIJEVOZ: Organizovani - 120KM po osobi (Sarajevo - Nezuk - prevoz prtljaga između etapa - Potočari - Sarajevo)
  NTK obezbjeđuje prijevoz od Sarajeva do Nezuka i od Potočara do Sarajeva. Dodatno, osigurava se i prijevoz prtljaga između kampova.
  Učešće na Maršu mira je besplatno. Učesnici koji putuju sa NTK plaćaju organizaciju prijevoza.

  SMJEŠTAJ: Smještaj za učesnike Marša nakon svakog dana je u organizovanim kampovima, a NTK će nastojati učesnicima osigurati i dodatne olakšice. Vlastiti šator poželjan.

  PRIJAVA: Obavezna. Prijaviti se možete na info desku CEI “Nahla", Prijave se primaju do četvrtka 21.6.2018. do 17.00h. Broj mjesta je ograničen, a mjesto se osigurava redoslijedom uplate. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona 061 245 632 (poželjno SMS porukama ili Viber)

  OPREMA: Preporučena ljetna planinarska oprema za višednevne ture. (spisak poželjne opreme preuzeti prilikom prijave)

  HRANA I PIĆE: Vlastita “iz ruksaka”. Organizator Marša mira osigurava vodu koju je moguće dobiti svakih 2-3 sata. (upute za pripremu preuzeti prilikom prijave)

  DOKUMENTI I NOVAC: Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni.

  VAŽNE NAPOMENE:
  • Svi akreditovani učesnici Marša moraju se pridržavati kodeksa ponašanja, propisane od strane organizatora: KODEKS PONAŠANJA
  • NTK ne preuzima odgovornost vanrednog transporta osobe isključene sa Marša od strane organizatora (vidjeti Kodeks ponašanja!).
  • Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da održite kontakt s vodičima NTK.
  • Odzivom na ovaj poziv, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno učestvovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da Maršu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se pridržavati plana, odluka i uputa vodiča.
  • U slučaju da učesnik odustaje novac se ne vraća, ali može naći zamjenu za rezervisano mjesto u organizovanom prijevozu.
  • NTK će kontaktirati učesnika samo u slučaju otkazivanja ili zbog tehničkih problema u organizaciji (problem s prevozom i sl.).
  • U slučaju kašnjenja učesnik je obavezan da se javi vodičima najmanje 15 minuta prije termina polaska da bi dobili eventualne alternativne upute. Kako doći do alternativne lokacije je isključivo briga učesnika.
  • Maloljetna lica mogu učestvovati samo u pratnji staratelja.
  • NTK zadržava pravo otkazivanja organizovanog učešća u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih.

  VODIČI: Sedin Salić, Nusreta Salić, Amra Nalo, Nedim Nalo  O Maršu mira:

  Marš mira je pješački pohod koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduvjeta za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

  Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identifikovanih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u okviru planirane maršrute.

  Trasa uključuje brdsko-planinske predjele (Udrč, 1043 m), gusto pošumljene predjele s potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

  U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika "Marša smrti" iz 1995. godine, a mnoge od njih ćete biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika. Fotografije s ranijih pohoda možete pronaći na oficijelnoj Facebook stranici Marš mira.

 •  
 • 05.06.2018
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.