Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Info sat o Maršu mira
 • Nahlin treking klub u ponedjeljak 9. aprila 2018. u 19.30h u Nahlinoj multimedijalnoj sali organizira info sat o Maršu mira.
 • Nahlin treking klub vas poziva da u ponedjeljak, 9. aprila 2018. u 19.30h dođete u Nahlu i iz prve ruke se upoznate s korisnim i interesantnim informacijama o maršu kojim se obilježava jedan od najdramatičnijih, ali i najvažnijih događaja iz naše historije.

  Svoje iskustvo i impresije o maršu s vama će podijeliti vodiči Nahlinog treking kluba koji su već niz godina učesnici marša, te Dževada Šuško i Amina Odžak, učesnice Marša mira 2017.

  Prezentacija je namijenjena zainteresiranim za učešće na ovogodišnjem Maršu, ali i svima onima koji žele saznati više o ovom događaju.  O Maršu mira:

  Marš mira je pješački pohod koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduvjeta za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

  Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identifikovanih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u okviru planirane maršrute.

  Marš mira 2018. traje tri dana, od 8. do 10. jula 2018. godine, s isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara, a prelazi se cjelodnevnim hodanjem tokom navedena tri dana. Kretanje je isključivo u koloni kojom rukovodi Organizacioni odbor.

  Trasa uključuje brdsko-planinske predjele (Udrč, 1043 m), gusto pošumljene predjele s potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

  U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika "Marša smrti" iz 1995. godine, a mnoge od njih ćete biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika. Fotografije s ranijih pohoda možete pronaći na oficijelnoj Facebook stranici Marš mira


 •  
 • 02.04.2018
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.